SP:Narr äntligen färdigt!

Nu har man suttit och gjort det allra sista på inlämningsuppgiften till narrationskursen. Jag hoppas att det blir ett betyg i alla fall, så man slipper göra om det! Nu blir det slappa genom min förkylning och sedan se fram emot nästa kurs och fortsätta med Animation 2 :)


Päls!

Vi har även påbörjat att jobba med päls! Jag har valt min häst som försökskanin till detta och efter en hel del hjälp med UV-mappningen, så lyckades vi få på lite päls på pållen. Det måste dock justeras en hel del innan det blir perfekt, så det blir nästa steg :)



Camera Tracking

Nu har jag suttit de två senaste dagarna, trots förkylning, en del på skolan och jobbat på uppgiften vi fått i Camera Tracking. En av lärarna har spelat in ett bord med hjälp av en mobilkamera (så det blir en del brus) som vi sedan använt oss av för att göra en camera tracking i MatchMover. Efter det skulle vi fixa till ett koordinatsystem och tillslut exportera det till Maya. I Maya importerade jag animationen vi gjorde redan i Ani1 som sedan ska simuleras som om fågeln "står på bordet". Det blev en del tjorv som alltid, men det lär man sig bara av! Här kommer lite bilder (den sista bilden är renderad med ett ljus som kanske inte är det vackraste, men det duger för uppgiften):







MEL-scripting

Redan första veckan i Animation 2 så fick vi ta del av hur Mayas egna programmeringsspråk fungerade, dvs Maya Embedded Language (MEL). Allt som går att göra i Maya går att göra genom enbart scripting, även fast jag själv tycker att det är ett mycket bökigare sätt i regel, förutom då man kan använda färdiga script för att t ex få upp en rig väldigt snabbt eller slippa ändra jointarnas rotation.

Anyway! Vi skulle i alla fall göra något i MEL inför inlupp 1 och jag har valt att göra en knapp som, när man trycker på den, skapar en elefant - bestående av mestadels primitiver. Den är visserligen inte vacker, men det skulle åtminstone duga för godkänt xD

Så här kommer lite bilder (Bild 1 - Som det ser ut i Notepad, då det var det jag använda först för att spara ner scripted; Bild 2 - Scripten som den ser ut i Script Editorn. Fick nån lustig varning som jag inte fick på skolan, men det funkar ändå; Bild 3 - Som det ser ut när scriptet körs, dvs en elefant dyker upp! Men i wireframe; Bild 4 - Elefanten när den är mer "solid", så det syns bättre vad som är vad. Den blev ganska söt ändå!):





MotionBuilder

Här kommer lite försenat en uppdatering på det vi hittills har gjort inom Motion Capture. För 2 veckor sedan hade vi två tillfällen där några i klassen fick ta på sig en mindre graciös motion cap-dräkt och sen skutta omkring i den för att få fram lite rolig data. Jag valde själv att inte prova. Det blev nog många ändå, och efter att ha sett alla svettas i den, så blev man inte så sugen längre.


Förra veckan hade vi två föreläsningar och två handledningstillfällen för att sedan använda den data vi fått fram genom vår motion capture och lägga in det i MotionBuilder. Sedan skulle vi även koppla den till en karaktär för att på så sätt få den att röra sig likadant.





Den lilla "pojken" är lite väl liten storleksmässigt för att använda i MotionBuilder, men det var den vi fick av våra handledare att arbeta med och för uppgiftens skull gjorde det inte så stor skillnad. Det var kul att se hur de rörde sig efter mocap-datan!


Spelsynopsis!

Igår och idag har jag suttit en del och filat på inlämnings-/examinationsuppgiften som ska göras till narrationskursen vi läser. Den ska först innehålla ca en sida om berättlsen som ligger till grund för synopsen, en sida om interaktionen och sedan en sida som består av analysen av dramaturgin bakom det hela. Jag har varit ovanligt dåligt på att komma på idéer om jag ska vara helt ärlig, men nu har jag äntligen lyckats få fram något (om än en ganska obekväm och jobbig historia). Den handlar om en kvinna i en slags post-apokalyptisk värld där hon försöker ta sig från punkt A till B för att hitta anhöriga och självklart stöter på svårigheter på vägen. En inspirationsbild:


Jag måste säga att jag ville redan från början försöka gå ifrån en massa klichéer och helt enkelt skapa en miljö som innehåller motstånd och hot utan att behöva kasta in en massa monster och liknande. Självklart så blir det en hel del i alla fall, men jag antar att desto mer man skriver desto bättre blir man :) Hoppas helt enkelt att det här kommer duga till en någorlunda betyg!

Nu i helgen blir det nog att sätta sig med Maya igen dock. Har en del kvar att göra på roboten, bland annat dess skinning och sedan försöka få fram Blendshapes. Vi får se hur det går :)

Ett test då roboten inte verkade fungera så bra

Nu har jag suttit en stund och gjort en väldigt basic mesh till min rig som egentligen hör till roboten, men eftersom att meshen blir förvrängd på armarna (på grund av IKFK-switchen) så tänkte jag experimentera och se ifall jag får det att fungera på en enklare mesh i alla fall. Lyckligtvis verkar det fungera, men det betyder också att jag har varit lite dålig på att vikta jointarna på roboten, så det måste göras om. Ska även göra själv meshen mindre krävande genom att ta bort så mycket som möjligt. Den kommer ju inte bli lika fin, men får jag den att fungera så är det ju i alla fall bättre än ingenting.

Här är bild på min testdocka:


Här verkar alltså meshen inte bli förvriden utan den följer armen precis som den ska, så jag måste helt enkelt gå tillbaks och jobba mer på roboten ifall jag vill behålla den meshen. Jag har ju trots allt lagt ner en del tid på att få till den, så det känns lite tattigt att bara kasta bort den.

Jag har även suttit och brainstormat över inluppen till narrativkursen vi går just nu. Det ska ju bli en spelsynopsis som vi ska lämna in för slutgiltigt betyg. Jag brukar alltid ha hur mycket fantasi som helst, men just nu känns det lite tomt i huvudet. Jag har dock lyckats komma fram till en del saker som jag ska fundera vidare på och ser ifall det leder någon stans. Det blir nog en del sketcher också och ifall jag får dem scannade så kommer de också dyka upp här så småningom!

Äntligen fungerar benen!

Nu lyckades jag äntligen få till StretchyIKs på bakbenen också. Jag vet inte vad som blev fel häromdagen, men nu verkar det i alla fall fungera. Därför hade jag tänkt lägga upp lite bilder på hur det ser ut och vilken effekten blir. Det går helt enkelt ut på att när benet i fråga sträckts ut tillräckligt långt, så skalas lederna på ett sådant sätt att benen helt enkelt blir längre och längre. Ifall det är under ett visst värde, så böjs benet istället, som med en vanlig IK-kedja.


Och resultatet kan därmed bli följande, om något överdrivet här:


Färdiga ansiktsuttryck!

Nu har jag suttit och jobbat en del med färdiga ansiktsuttryck. Jag gjorde först en ny kontroll som jag kopplade till den jag gjorde häromdagen och på så sätt styr den de olika delarna i ansiktet från ett uttryck till ett annat. Jag valde att lägga till ett attribut till ansiktsuttryckskontrollen som går från 0-5, där 0 är "default"-utseendet, 1 är glad, 2 är förvånad/förskräckt, 3 är ledsen, 4 är arg och 5 är med stängda ögon (ifall hästen sover eller nåt). Kontrollens attribut innehåller även en visibility för den kontroll jag gjorde igår, så att inte båda behöver synas hela tiden.




Hästens ansiktskontroller

Igår satt jag en del med hästen för att göra det enklare att styra dess ansiktskontroller och på så sätt få fram ansiktsuttryck. Jag har även funderat på att göra färdiga ansiktsuttryck som man kan använda sig av, men jag har inte kommit så långt än. Jag försökte mig även på StretchyIK på bakbenen, men av någon anledning så fungerade det inte som det skulle, även fast jag gjorde precis som med frambenen. Lite felsökning seems to be in order.

I alla fall! Här är ett par bilder, den första är på hästens ansiktskontroll (som även styr ifall de andra kontrollerna ska vara synliga eller inte) och den följer med huvudet när det rörs i olika led eller vrids. Den andra bilden är ett exempel på förändrade ansiktskontroller, typ öronen är riktade fram, mungiporna har dragits upp och munnen är mer öppen osv. Men som sagt, nästa steg kan vara att helt enkelt göra färdiga ansiktsuttryck, typ glad, ledsen, arg etc.



Hittills i Ani2

Just nu går vi alltså andra kursen i animation och jag har försökt vara ordentlig den här gången och jobbat på så mycket jag bara kan. Jag började med att läsa två av kursböckerna då vi varken hade fått så mycket information första veckan och för att jag reste hem under första helgen och inte hade tillgång till någon dator. Sedan dess har jag försökt prova på det mesta som vi hittills pratat om/fått tutorials på om hur man gör.

Jag jobbar just nu på två olika projekt: En häst och en robot (det kan hända att jag skrotar robotens mesh och gör något annat till samma rig då den i slutändan blev lite väl polygonrik).

Jag börjar med hästen! Egentligen så påbörjade jag hästens mesh redan i början av första animationskursen, men eftersom andra uppgifter kom ivägen, så blev den åsidosatt. Jag återupplivade projektet igår efter att de andra spelstudenterna, som också går Ani2, sa att de jobbade på djur och att de gärna ville göra något roligt med allihop när vi alla är färdiga (dvs en kortfilm eller nåt), så jag tyckte det var dags att göra klart den stackars hästen.

Här är i alla fall hur hästen ser ut:


Den är inte direkt fotorealistisk, men det var inte heller målet. Jag gjorde först halva kroppen som jag speglade och sen har jag även skapat separata tänder, ögon och en tunga. Tänder och tunga sitter numera ihop med kroppen, medan ögonen är parentade fast i hästens rig för att man ska kunna ändra åt vilket håll hästen tittar.


Jag har inte använt några texturer, utan alla färger är endast material jag skapat i Maya (Lambert för kropp o dyl, Blinn för ögon). Det finns kontroller för att röra ovan och under ögonen och varje näsborre. Sedan går det även att öppna munnen, röra läpparna och dra i mungiporna. Riggen ser, än så länge, ut på följande sätt:


Jag kommer fortsätta på riggen och göra fler funktioner. Ett par som jag redan lagt till, men som inte syns här, är Stretchy IK på frambenen och sedan Driven Keys för magen som ska simulera andning. Jag ska prova göra lite andra saker med bakbenen och även försöka mig på "förinställda" ansiktsuttryck som man kan skifta mellan med hjälp av en enda kontroll, istället för att använda typ 10st.

Det andra projektet, som jag påbörjade för en vecka sedan eller nåt, är alltså i form av en robot. Med den har jag provat på IKFK-switches (där man alltså skiftar mellan forward kinematics och inverse kinematics) och sen en foot roll för fötterna som "automatiskt" gör en relativt snygg fotrörelse som kan användas vid t ex walk cycles. Här är en tidig bild på roboten:


Sedan dess har jag gjort klart meshen (mer eller mindre) och även lagt på en del fler kontroller. Det är dock en hel del kvar att göra.


Och riggen som den ser ut nu:


Det var nog allt som jag kan uppdatera med just nu. Roligt är det i alla fall!


Fler projektbilder från SP:Level

Här kommer fler bilder från samma projekt som jag nämnde i föregående inlägg. Vi gjorde alltså en del av ett spel, en level. Den skulle främst fungera som stämningsättare genom olika scriptade event, en massa läskiga ljud (som jag agerade voice actor för) och helt enkelt mörkt och dunkelt miljömässigt. Det var en kort bana, men vi lyckades skrämma några i alla fall! Haha :)

Riggat monster. Egentligen endast ett fåtal kontroller och några IK-kedjor för alla "flärpar" som sticker ut. Jag måste erkänna att jag var riktigt lat med riggningen, men då monstret knappt skulle synas, så gjorde det inte så mycket. Skinningen blev också lite hap hazzard, men det var som sagt inte det viktigaste :p



En rullstol som jag gjorde i Maya. "Spelet" skulle ha ett slags sjukhustema om än alla banor inte skulle utspela sig på ett sjukhus. Jag gjorde därför några olika föremål och just den här rullstolen är lite sådär lagom omodern.



En sjukhussäng bestående av alldeles för många polygoner, men eftersom den endast skulle användas ett par gånger på vår minibana, så gjorde inte det heller så mycket. Jag är fullt medveten om att den skulle gå att göra betydligt mer platseffektiv, men just i det här fallet spelade det alltså ingen roll :)



Bild från UDK av mitt första försök till korridoren. Vi gjorde sedan en ny version på skolans datorer för att använda rätt UDK-version, men det var bra att ha något liknande hemma som jag kunde prova mina Maya-skapade föremål i.



I slutet av banan skulle det bli mindre och mindre realistiskt och därför valde vi att göra en "skruvad" korridor. Jag gjorde det i Maya och importade det till UDK, då det visade sig vara betydligt enklare än att använda UDKs egna building brush.



Det finns såklart fler bilder, men jag tycker det här summerar ganska bra vad vi gjorde under SP:Level! Jag kommer försöka lägga upp lite bilder från Animationskurserna också, men kanske lite senare :)

RSS 2.0